marți, 30 august 2011

Cupcakes de morcovi cu crema de branza

Da, da, este a doua postare cu retete de prajituri cu morcovi. Acum imi dau seama ca poate am o mica obsesie :D Dar imi plac foarte mult prajiturile cu hrana iepurasului si in special cele pe care zace un strat gros de crema de branza. Combinatia ideala.
Dar cred ca imi plac foarte mult si datorita reactiei before / after a degustatorilor. Before e un mare BLEAHHH sau in cel mai bun caz "Prajtura cu morcovi???? Cum vine asta???" si dupa e "Mai ai cumva prajitura dintr-aia cu morcovi?" :) Asa se intampla de fiecare data :)

Inspiratia mea (sau putem sa ii spunem obsesie) a pornit de la tortul de morcovi de la Starbucks, pe care nu il ratez niciodata atunci cand le calc pragul. Insa, dupa ultimele evolutii ale mele in ale gatitului si laudele aferente, se pare ca tortul meu de morcovi il intrece pe cel de la mai sus mentionata cafenea :D Iertare, dar nu m-am putut abtine sa nu ma laud putin :))

Asa ca daca aveti ocazia sa incercati felie de tort de morcovi sau un cupcake cu morcovi, chiar daca nu e de la mine, nu refuzati niciodata!!!!

Iar am luat-o pe campii si nu va mai arat ce am facut. Ia uitati aici:


Daca vreti sa incercati si voi reteta, aveti nevoie de:

Pt briose:
175 grame zahar brun
100 g faina alba
100 g faina integrala
1 lingurita bicarbonat de sodiu (eu l-am stins cu suc de lamaie)
2 lingurite de mix de condimente (de obicei aici amestec scortisoara, ghimbir, ienibahar macinat si piper cayenne; din scortisoara pun o lingurita si cealalta lingurita din restul condimentelor; aici puteti sa va jucati si sa mixati dupa cum va place voua, inclusiv sa le faceti putin spicy)
coaja rasa de la o portocala
150 ml de ulei de floarea soarelui
200 grame de morcovi, dati prin razatoarea mica

Pentru crema:
100 grame unt, la temperatura camerei
300 de grame de crema de branza
100 grame de zahar pudra
esenta de vanilie, dupa gust

Partea cea mai grea din retetele astea mi se pare datul morcovului pe razatoare. Si daca mai faci si mai multe portii, atunci e bai mare! Daca ati scapat de partea asta, restul e foarte simplu.
Incalziti cuptorul la 180 de grade. 
Intr-un castron mai mare amestecati "prafurile": cele 2 tipuri de faina, zaharul, bicarbonatul de sodiu, condimentele si coaja de portocala. 




In alt castronel bateti ouale cu uleiul si adaugati-le peste faina. Dupa ce ati incorporat, adaugati morcovul dat prin razatoare. Va sfatuiesc ca nu stoarceti morcovul inainte de a-l baga in compozitie, pentru ca astfel ies prea uscate briosele. Puneti compozitie in formele de briose si bagati-le la bronzat in cuptor cam 20-25 de minute. 


Nu uitati sa le testati cu scobitoarea inainte de a le scoate. La mine cam asa ratau dupa ce le-am scos:



Pentru crema, bateti bine untul cu zaharul, pana se face fluffy si cremos. Adaugati apoi crema de branza si amestecati pana se incorporeaza. Crema poate fi pusa peste briose doar cand acestea s-au racit. Daca nu s-au racit inca, puteti sa tine crema la frigider.

La ornat, puteti sa puneti bombonele colorate, figurine din ciocolata, etc. La mine a mai fost si varianta aceasta:



Eu pe viitor planuiesc niste morcovi din martipan :D Daca imi ies, voi impartasi experienta.

Reteta a fost preluata de pe bbcgoodfood.com.

Pofta buna si spor la prajiturit!

P.S. Multumesc Mihai pentru poze!

sâmbătă, 6 august 2011

Comeback recipe - Panna cotta cu fructe de padure

Hello again, pofticiosilor! Eu va tot spun asa, adica pofticiosi, pentru ca presupun ca cei care rasfoiesc din cand in cand blogul asta nu pot fi altfel. Daca nu va incadrati sau nu va simtiti atinsi de aceasta categorisire, va rog acceptati umilele mele scuze :)

Am fost apostrofata ca am tot postat pe pagina de Facebook doar un preview cu bunatatile pe care le-am mai facut in ultima perioada si nu rezultatul final. Asta s-a datorat in mare parte concediului de 2 saptamani in care am fost. Daca ma urati pt ca voi nu ati avut inca concediu, stati linistiti, sufar de depresie post-concediu inca din prima zi de munca:)) Astazi am dat curs solicitarilor, am pus tavile si mixerul deoparte si am trecut la tastatura.

Intr-o sambata calduroasa, inainte de sus-pomenitul concediu, am facut un maraton de gatit. Doua prajituri intr-o zi :) Prima a fost panna cotta cu fructe de padure. Este un desert italienesc si unul dintre deserturile mele preferate :D



Pentru a selecta reteta, am facut un research serios si pana la urma am ales una care sa nu iasa diabetic de dulce.

Here we go:
Pt panna cotta, aveti nevoie de:
3 foi de gelatina
250 ml de lapte
250 ml de frisca lichida
25 gr zahar
esenta de vanilie sau o pastaie de vanilie

Pt sos
Fructe de padure, care va fac voua cu ochiul mai mult. Eu am facut o combinatie din afine si zmeura, le-am pus in blender si asa a iesit sosul. Easy peasy:)



Pt ornat am folosit fructe de padure intregi, zmeura, afine si coacaze.

Am pus cele 3 foi de gelatina la inmuiat in apa rece, cam 5 minute.
Intr-o oala am pus la laptele cu frisca lichida si esenta de vanilie. Daca folositi pastaie, taiati-o pe jumatate, scoateti cu un cutit semintele si le puneti impreuna cu pastaia curatata de seminte in oala cu laptele si frisca. Puneti oala pe foc si lasati-o pana fierbe. Scoateti pastaia de vanilie (daca ati folosit).
Stoarceti foile de gelatina si adaugati-le in lapte. Luati oala de pe foc si amestecati pana se topeste gelatina. Si cam asta este compozitia de panna cotta.


Turnati amestecul in recipiente. Eu am folosit pahare normale, pe care le-am udat anterior cu apa rece.


Puneti recipientele la frigider sa se intareasca. La mine au stat cam 5 ore pana am putut sa le scot din pahare. O varianta foarte buna este sa faceti de seara compozitia si sa o lasati pana dimineata la frigider.

Ca sa scoateti panna cotta, folositi un cutit cu lama subtire bagat in apa rece si rasturnati paharul direct pe farfurie. Ornati cu sos si fructe de padure proaspete.

Cred ca reteta asta este una dintre cele mai simple retete postate pana acum. Asa ca daca nu aveti chef de copt sau complicatii, incercati-o neaparat!

Voi posta in alt post si reteta cu nr. 2, facuta in aceeasi zi. Pana una alta, enjoy the panna cotta.

P.S. Multumesc lui Mihai pt poze. Nu-i asa ca sunt minunate?

miercuri, 6 iulie 2011

Social Cookielicious - suntem pe Facebook

Eu si Cookielicious intram in trend-ul social. Avem pagina pe Facebook:D Si unde mai pui ca e si cu nume scurt!
Ne gasiti pe http://www.facebook.com/cookielicious.ro. Daca popositi pe acolo, nu va zgarciti la like-uri :)

Multumiri lui Mihai pt surpriza :)

luni, 4 iulie 2011

Rubarba - first time :)

Eu la mama mea acasa nu am auzit de rubarba. Si nici in primii mei ani in capitala. Asta pana acum vreun an, cand am inceput sa o descopar prin diverse reviste si site-uri cu retete. Si sincer m-am mirat cand am aflat ca se cultiva si in Romania, prin zona Sibiului, Tg. Mures...

Perioada aceasta este chiar partea a anului in care se recolteaza si spre marele meu noroc, am gasit la Kaufland :D. Am bagat repede in punga cateva tije, fara sa am cel mai mic habar ce voi face cu ele acasa, dar vria in care eram era prea mare ca sa mai judec :))

Ajunsa acasa am inceput sa caut pe toate site-urile preferate si in cartile mele de bucate. M-am oprit la cartea mea de nadejde, facuta cadou de draga mea mama :) si am ales o reteta de briose cu rubarba si nuci. Asta poate  ca sa imi mai linistesc orgoliul ranit pentru ca cu vreo saptamana inainte am semi-ratat niste briose cu cirese si migdale. Suprinzator, stiu, dar om sunt si eu :))

Dar nu cred ca acest bla bla de inceput este foarte interesant pentru toata lumea, asa ca haide sa trecem la treaba.

Pt briose va trebuie
1 1/2 cana de faina
3/4 cana zahar brun
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita de sare
1 ou
1/3 cana de ulei
1/2 cana lapte batut (eu am inlocuit cu iaurt si am pus si putin mai mult, cam cu inca 1/4 cana mai mult)
1 lingurita esenta de vanilie
1 cana cubulete de rubarba
1/2 cana de nuca tocata
Pt topping
1/4 cana de zahar brun
1/4 cana nuca tocata
1/2 lingurita de scortisoara

Pana pregatiti compozitia incalziti cuptorul la 190 de grade.

Partea buna cu briosele este ca nu e mare bataie de cap, se fac din doi pasi. Amesteci prafurile si critalizatele, adica faina, zahar, praf de copt, etc, apoi lichidele (oua, unt, lapte, ulei, etc.), cele doua se amesteca si la sfarsit se adauga alte ingrediente mai mari. Aceeasi teorie se aplica si aici: faina + zahar + bicarbonat (stins cu zeama de lamaie) + sare, separat oul + uleiul + laptele + vanilia. Cele doua compozitii se amesteca si peste se adauga cubuletele de rubarba si nuca tocata.



Turnati compozitia in tava pt briose (umpleti pe 2/3 formele). Daca nu aveti hartii de briose, puteti tapetat tava de briose cu ulei, folosind un spray de gatit (eu nu detin asa ceva dar e pe wishlist) sau cu un servetel inmuiat in ulei.

Combinati ingredientele pt topping si presarati peste umplutura de briose din tava.



Aruncati tava in cuptor si tineti-o acolo cam 25-30 de minute. Testul imbatabil al scobitorii il puteti folosi sa va dati seama daca e gata. Daca le-ati copt fara hartie, le lasati la racorit 5 minute inainte sa le scoateti din tava.






Poate am uitat sa mentionez la inceput ca nu am gustat niciodata nimic facut din rubarba :D Briosele mele au fost prima ocazie si pot sa va spun sincer ca mai repet experienta. Rubarba a dat un gust acrisor care se potriveste perfect cu nuca, zaharul brun si scortisoara. Pur si simplu minunat! Ma gandesc oare cum o fi o tarta de rubarba ?!?!

Pofta buna, pofticiosilor!

marți, 28 iunie 2011

Back with a cheesecake :)

Nu, nu am uitat de blog si cu atat mai mult de prajiturit :)

Doar am luat o mica pauza, incarcata cu un munte de munca si pe ici pe colo cateva plimbari pe meleaguri straine. Ce e clar e daca mai zaboveam mult in aceasta pauza, fara sa fac vreo prajitura, intram in sevraj.

De cand nu am mai postat, vara si-a intrat in atributii. Partea proasta e caldura, insa sunt alte zeci parti bune: mare, haine subtiri, sandale, micul dejun in curte, serile petrecute tot in curte pana tarziu cu prieteni si un pahar de vin bun si muuuuuuuuuuullllllllllteeeeeeeee fructe. Sincer abia asteptam sa apara aceste fructe "cu gust" ca sa pot sa prajituresc. Pentru prima reteta de vara am inceput cu preferatele mele, capsunile :D.

Si cum de ceva timp cochetam cu ideea unui cheesecake, am hotarat sa le combin cu sa fac un cheesecake cu capsuni. Am gasit o reteta pe bbcgoodfood.com, dar am adaptat-o putin.



Sa imi fie cu iertare ca nu am poze foarte clare, dar de pofta si foame nu m-am gandit foarte mult la calitatea lor :D

Haide sa trecem la treaba!

Ingrediente:
1 pachet de biscuiti digestivi (8-12 biscuiti, in functie de dimensiune)
50 gr de unt, la temperatura camerei
600 gr de crema de branza
2 linguri de faina
175 gr zahar
2 oua intregi plus inca un galbenus
140 ml de smantana
300 gr de capsuni + capsuni intregi pentru ornat
zahar pudra
esenta vanilie

Blatul este cel mai simplu: bagati biscuitii intr-o punga de plastic, legati-o la gura si incepeti sa o bateti bine bine cu un facalet pana faramitati biscuitii. Bineinteles, exista si varianta robot de bucatarie, dar eu o prefer pe aceasta cu punga pt ca nu am de spalat robotul ulterior:D
Amestecati biscuitii cu untul si cu aceasta compozitie tapati fundul unei tavi rotunde.

Incalziti cuptorul la 180 grade si coaceti aceasta compozitie 5 minute. Dupa ce trece timpul, o scoateti si o lasati sa se raceasca.

Bateti crema de branza cu zaharul, faina, esenta de vanilie, oua si smantana pana compozitia devine pufoasa. Va sfatuiesc sa bateti initial crema de branza cu zaharul si apoi adaugati pe rand restul ingredientelor. Adaugati jumatate din capsuni, spalate si taiate. Turnati compozitia in tava rotunda cu blatul pregatit anterior si bagati la cuptor (aceeasi temperatura). Lasati sa se coaca cam 40-50 de minute. Cea mai buna metoda sa va dati seama daca este gata este cea vizuala: sa fie putin rumena deasupra. Nu va ingrijorati daca nu este foarte ferma si aduce putin cu o gelatina. Este destul de normal, din cate mi-am dat eu seama:D Cheesecake-ul meu se umflase destul de tare, dar dupa ce l-am scos s-a lasat. Va zic asta ca sa nu va panicati asa cum am facut eu :D

Dupa ce s-a racit prajitura, am ornat-o cu capsuni intregi, peste care am turnat un coulis de capsuni. Cele 150 de grame de capsuni pastrare le-am pus intr-o oala cu o lingurita de zahar pudra. Le-am lasat putin sa se incalzeaza, pana au lasat din sucul lor, apoi le-am dat deoparte si le-am strivit cu o furculita. Pt un aspect mai dragut, puteti sa treceti aceast coulis printr-o strecuratoare, sa eliminati bucatile mari ramase si samburii.

In loc de capsuni, puteti folosi cam orice fruct de vara va trece prin minte: zmeura, afine, etc.

Enjoy!

duminică, 15 mai 2011

Tort de morcovi (a.k.a The yummiest carrot cake)

Daca ati ridicat o spranceana cand ati citit titlul postului (unii probabil au si scos un "cah" in minte), va recomand sa va revizuiti atitudinea! Nu a fost pofticios care sa guste din tortul acesta si sa nu ii placa, asa ca va rog sa ii acordam prezumtia de deliciosenie:)

Tortul acesta este unul dintre primele torturi pe care le-am facut dupa ce am descoperit obsesia cu prajiturile. Varianta initiala a fost semi-reusita, exceptionala la gust dar cam de un 5 la aspect. Insa omul din greseli invata si la a doua incercare a iesit la ambele capitole cu nota mare



Personajul principal al postului a fost devorat dupa un gratar romanesc cu mici si tot tacamul. Cand am decis sa il fac, m-am temut sincer ca raman cu el, mai ales datorita reticentei mancaretilor la ideea de tort de morcovi, dar abia am mai reusit sa mai salvez o felie si pentru restul pofticiosilor. 

Cu ocazia acesta am inaugurat si noul meu mixer de bucatarie. Este Bosch si are bol incorporat. Adica arunci toate ingredientele acolo si il lasi sa faca treaba pentru tine. O minune, va zic sincer:)

Retata am gasit-o pe site-ul bbcgoodfood.com. In plus am dublat cantitatea de crema, e mult mai bun asa.

Sa trecem la reteta.

Pentru blat aveti nevoie de
300 gr faina
2 lingurite scortisoara macinata
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
200 gr zahar brun
4 oua
250 ml ulei
coaja de la o portocala
coaja de la o lamaie
200 gr de morcovi dati prin razatoare si storsi putin
150 gr nuci tocate
230 gr de ananas tocat (ananas din conserva)

Intai incalziti cuptorul la 150 de grade. Eu fac asta dupa ce am pregatit toate ingredientele si sunt gata sa incep sa le amestec.

1. Amestecati faina su scortisoara, praful de copt, scortisoara, bicarbonatul de sodiu (eu l-am stins cu putin suc de lamaie) si zaharul.
2. Separat bateti ouale cu uleiul si coaja de portocala si lamaie.
3. Adaugati morcovii in amestecul de oua.
4. Adaugati amestecul de morcovi peste cel de faina si incorporati bine.
5. La sfarsit adaugati nucile si ananasul. Nu cred ca trebuie sa va mai spun ca ananasul trebuie sa fie stors bine :)
6. Tot amestecul acesta il turnati intr-o tava rotunda (eu folosesc una de la ikea, cu fundul detasabil) tapetata cu hartie de copt.
7. Bagati tava in cuptor si de acum incepe chinul...1 ora si 20 de minte de asteptare.

Pentru crema (cantitatile sunt dublate fata de reteta originala)
250 gr de unt
100 gr zahar pudra
500 gr crema de branza

Aici e simplu, ca la toate cremele de branza.

1. Bateti bine untul cu zaharul pana devine pufos. Este foarte important ca untul sa fie batut cum trebuie pentru ca asta determina consistenta cremei de branza. Si pentru un tort este foarte important sa fie groasa crema, sa nu cada de pe blat :D
2. Adaugati crema de branza si bateti pana s-a incorporat bine. Daca nu a iesti foarte tare, puteti sa tineti crema la frigider pana devine mai ferma.

Dupa ce s-a copt blatul, il taiati pe jumatate si eventual nivelati partea de sus a tortului. La ce ma refer cand spun nivelare: daca a crescut prea tare si s-a umflat ca o briosa, taiati partea de deasupra astfel incat tortul sa fie drept. Evident, asta nu e obligatoriu, puteti sa il lasati si asa, umflatel. Eu am ales sa il nivelez pentru ca aveam nevoie de firimituri pentru ornat.

Pentru ca are bucati de fructe si nuci il el, e cam dificil de taiat in mai multe blaturi, dar cred ca doua e suficient. Puneti crema pe primul blat, cat de drept puteti. Puneti al doilea blat peste crema si apoi acoperiti tot tortul cu restul de crema. 

Firimiturile de tort obtinute din "capacul" tortului le asezati frumos pe marginea acestuia. E foarte simplu: luati in palma cateva si le presati pe crema.

Daca inca va intrebati daca tortul are gust de morcovi, ei bine, nu. Nu are deloc gust de morcovi. Acestia doar dau o aroma deosebita.

Spor la treaba si mancat, pofticiosilor!

joi, 5 mai 2011

Cupcakes cu cacao si cream cheese frosting (sau red velvet cupcakes)

A venit si vremea postarii acestei retete. Am facut aceste cupcakes de doua ori pana acum, pentru prima zi de Cookielicious Day si pentru Paste. Si voi mai face pentru ca sunt foarte mega extra bune:D

Ca sa va aduceti aminte despre ce vorbesc


De fapt ce am facut eu aici sunt red velvet cupcakes, doar ca nu au iesit rosii. Poate ar trebui sa le redenumesc Brown Velvet Cupcakes:) Vinovat pentru culoarea maro este colorantul. Eu incerc sa folosesc in retetele mele ingrediente de calitate, cat mai naturale si cat mai putini coloranti sintetici. Asadar ca o gospodina ce se respecta, am purces la producerea colorantului rosu din ingrediente naturale. Si ce poate fi mai natural decat sfecla rosie? Se pare ca nu am folosit totusi suficient colorant pentru a transforma prajiturile in veritabile red velvet cupcakes. Dar mai incercam. Reteta pentru colorant natural rosu o voi posta in alta zi.

Pentru red velvet cupcakes aveti nevoie de:

Pentru blat
2 1/2 cani de faina
1 linguri cacao
56 ml colorant alimentar rosu sau 113 ml suc de sfecla rosie
1/2 cana unt
1 1/2 cana de zahar
2 oua
1 cana lapte batut
1 lingurita extract vanilie (eu folosesc Finesse Vanilie Bourbon de la Dr. Oetker si sunt f multumita)
1 lingurita sare
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita otet

Pentru Crema
Aici am adaptat putin reteta initiala folosind doar jumatate din crema de branza traditionala si completand cu mascarpone. Asadar, aveti nevoie de:
226 gr unt
170 gr crema de branza
170 gr mascarpone
3 3/4 cani de zahar pudra (aici revin cu recomandarea de la tortul de ciocolata alba, nu va luati dupa reteta, mai bine gustati si adaugati pana ajunge pe gustul vostru)
1 lingurita esenta vanilie

Si sa trecem la treaba serioasa.

Intr-un bol amestecati faina cu praful de copt si cu sarea. Intr-un  alt bol mai mic amestecati cacaoa cu colorantul pana obtineti o pasta fara cocoloase.


In alt bol (ce de-a boluri!!!) bateti untul cu zaharul pana devine fluffy:) Apoi adaugati cate un ou (adica pe rand, nu toate deodata) si amestecati pana s-au incorporat bine. Vine si vanilia in compozitia asta si peste ea pasta de cacao si colorant. Acum incoportam in aceasta compozitie faina si laptele batut. Adaugati cate o treime de faina, jumatate de lapte batut, amestecati bine bine, inca o treime de faina si jumatate de lapte batut, iar amestecati bine bine si la sfarsit ultima treime de faina si amestecati iar. Gata si cu faina. La final adaugam praful de copt pe care il stingem cu otet. Punem compozitia in formele de briose si le bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade.


In vreo 20 de minute sunt gata.

Pentru crema, bateti untul intr-un alt...asa e, ati ghicit....bol. Il bateti pana devine usor si cremos. Adaugati crema de branza si mascarpone-ul (in ordinea pe care o vreti) si amestecati pana la fluffiness (adica pana devine pufos). Apoi adaugati zaharul, putin cate putin. La sfarsit adaugati esenta de vanilie.

Crema o adaugati pe briose doar cand acestea s-au racit, pentru ca altfel se topeste.

Reteta am gasit-o pe www.bbcgoodfood.com, una dintre sursele mele preferate de retete.

Spor la treaba pofticiosilor! Merita sa incercati reteta asta!