luni, 4 iulie 2011

Rubarba - first time :)

Eu la mama mea acasa nu am auzit de rubarba. Si nici in primii mei ani in capitala. Asta pana acum vreun an, cand am inceput sa o descopar prin diverse reviste si site-uri cu retete. Si sincer m-am mirat cand am aflat ca se cultiva si in Romania, prin zona Sibiului, Tg. Mures...

Perioada aceasta este chiar partea a anului in care se recolteaza si spre marele meu noroc, am gasit la Kaufland :D. Am bagat repede in punga cateva tije, fara sa am cel mai mic habar ce voi face cu ele acasa, dar vria in care eram era prea mare ca sa mai judec :))

Ajunsa acasa am inceput sa caut pe toate site-urile preferate si in cartile mele de bucate. M-am oprit la cartea mea de nadejde, facuta cadou de draga mea mama :) si am ales o reteta de briose cu rubarba si nuci. Asta poate  ca sa imi mai linistesc orgoliul ranit pentru ca cu vreo saptamana inainte am semi-ratat niste briose cu cirese si migdale. Suprinzator, stiu, dar om sunt si eu :))

Dar nu cred ca acest bla bla de inceput este foarte interesant pentru toata lumea, asa ca haide sa trecem la treaba.

Pt briose va trebuie
1 1/2 cana de faina
3/4 cana zahar brun
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita de sare
1 ou
1/3 cana de ulei
1/2 cana lapte batut (eu am inlocuit cu iaurt si am pus si putin mai mult, cam cu inca 1/4 cana mai mult)
1 lingurita esenta de vanilie
1 cana cubulete de rubarba
1/2 cana de nuca tocata
Pt topping
1/4 cana de zahar brun
1/4 cana nuca tocata
1/2 lingurita de scortisoara

Pana pregatiti compozitia incalziti cuptorul la 190 de grade.

Partea buna cu briosele este ca nu e mare bataie de cap, se fac din doi pasi. Amesteci prafurile si critalizatele, adica faina, zahar, praf de copt, etc, apoi lichidele (oua, unt, lapte, ulei, etc.), cele doua se amesteca si la sfarsit se adauga alte ingrediente mai mari. Aceeasi teorie se aplica si aici: faina + zahar + bicarbonat (stins cu zeama de lamaie) + sare, separat oul + uleiul + laptele + vanilia. Cele doua compozitii se amesteca si peste se adauga cubuletele de rubarba si nuca tocata.



Turnati compozitia in tava pt briose (umpleti pe 2/3 formele). Daca nu aveti hartii de briose, puteti tapetat tava de briose cu ulei, folosind un spray de gatit (eu nu detin asa ceva dar e pe wishlist) sau cu un servetel inmuiat in ulei.

Combinati ingredientele pt topping si presarati peste umplutura de briose din tava.



Aruncati tava in cuptor si tineti-o acolo cam 25-30 de minute. Testul imbatabil al scobitorii il puteti folosi sa va dati seama daca e gata. Daca le-ati copt fara hartie, le lasati la racorit 5 minute inainte sa le scoateti din tava.






Poate am uitat sa mentionez la inceput ca nu am gustat niciodata nimic facut din rubarba :D Briosele mele au fost prima ocazie si pot sa va spun sincer ca mai repet experienta. Rubarba a dat un gust acrisor care se potriveste perfect cu nuca, zaharul brun si scortisoara. Pur si simplu minunat! Ma gandesc oare cum o fi o tarta de rubarba ?!?!

Pofta buna, pofticiosilor!

2 comentarii:

  1. Au fost suuuuper bune!!!!Multumim Smari pentru ca ne-ai indulcit seara de sambata! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Hehe...ma bucur ca ti-au placut:) mai fac, special pt tine :*

    RăspundețiȘtergere