duminică, 10 aprilie 2011

Un minunat tort de ciocolata alba

Noua mea pasiune pentru gatit a bucurat-o enorm pe draga mea mama.  Modul in care si-a manifestat bucuria a fost unul mai mult decat evident: mi-a facut cadou 4 (da, da, ati citit bine), 4 carti de retete cu prajituri. Din una dintre aceste carti am ales reteta pentru tort. Este vorba de o carte publicata de Readers's Digest, "Patiseria de acasa". Iar rezultatul final (surle si trambite in fundal) este mai jos:


Final a fost putin "editat", atat la aspect cat si la ingrediente.

Pentru ca sunt incepatoare in ale postatului de retete si ca totul s-a desfasurat contra-timp nu am reusit sa documentez cu poze fiecare pas. Dar il descriu in cel mai mic detaliu, no worries :)

De ce aveti nevoie:

Pentru blat

  • 1 cana de unt moale (227 de grame)
  • 2 cani de zahar tos (1 cana=200 grame)
  • 120 gr ciocolata alba, topita
  • 4 oua
  • 1 1/2 lingurite esenta de vanilie
  • 3 cani de faina alba (1 cana = 125 grame; in reteta din carte erau trecute 3 linguri, dar dupa un mic experiment cu o mica cantitate din compozitie am ajuns la concluzia ca nu e suficient si am adaugat 3 cani de faina)
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 cana de lapte batut (245 grame)
  • 1/2 cana apa (1 cana = 237 grame)
  • 1/2 cana de nuci prajite si tocate (in reteta initiala erau trecute nuci pecan, dar eu nu am gasit pana acum in Romania de cumparat)
Pentru glazura
  • 330 grame de crema de branza (eu folosesc de obicei Philadelphia)
  • 1/3 cana de unt, moale
  • 120 de grame ciocolata alba, topita si racita
  • 1 1/2 lingurita esenta de vanilie
  • 3 cani jumatate de zahar pudra (aici se iveste alta dilema: initial erau trecute 6 1/2 cani de zahar pudra, dar daca folositi cantitatea aceasta crema iese foarte foarte foarte dulce. Si cu 3 cani a iesit prea dulce pentru gustul meu, deci daca nu vad plac dulciurile "prea dulci" puteti sa puneti chiar mai putin)
Pentru ornat (in varianta mea)
  • Tigarete de ciocolata alba
  • Capsuni trecute prin ciocolata alba
  • Cativa fulgi de ciocolata neagra sau cu lapte
  • O alta varianta de ornare este si cea doar cu tigarete de ciocolata alba. Acoperiti tot tortul cu ele. Asa puteti acoperi si diferite imperfectiuni :)
Si acum sa trecem la treaba.

Preincalziti cuptorul la 175 grade Celsius. La cuptorul mei pe gaz este undeva intre 3 si 4 :)

Incepem cu blatul pentru ca dureaza pana se coace. Eu am copt 3 blaturi consecutiv, dar daca vreti puteti sa incercati sa coaceti unul si sa il taiati in 3. 

Intr-un castron mare bateti bine bine untul cu zaharul pana obtineti o crema spumoasa. Se adauga ciocolata si apoi ouale batatute in avans. Incercati sa adaugati putin cate putin, nu toate ouale deodata. In alte recipient amestecati faina cu bicarbonatul si apoi adaugati-le alternativ cu laptele batut si apa in compozitia de unt si ciocolata. La sfarsit adaugati nucile tocate si prajite.


Dupa ce am adaugat si eu faina dupa capul meu, nu dupa cum era trecut in reteta initiala, compozitia a iesit ca mai jos:



Tapetati tavile de copt cu hartie cerata. Turnati compozitia in tavile / tava de copt si bagati-le la cuptor. Le tineti in cuptor cam 25-35 de minute, insa cel mai bine este sa incercati blatul cu scobitoarea inainte sa il scoateti.


Trebuie sa lasati blaturile sa se raceasca foarte bine inainte sa incepeti sa ansamblati tortul.

Buuuunnn...cat coaceti blaturile aveti timp sa faceti crema.

Bateti crema de branza cu untul pana iese o crema omogena. Adaugati ciocolata topita si vanilia si in final incepeti sa adaugati zaharul pudra. Spun incepeti pentru ca e cel mai bine sa gustati sa nu iasa prea dulce.

Pentru ornat, aveti de lucrat la doua elemente: tigaretele din ciocolata si capsunuile invelite in ciocolata alba.

Cu capsunile e foarte simplu. Le spalati bine bine, sa nu simtiti nisip printre dinti :), le apucati de frunze sau codita si la faceti baie in ciocolata alba topita. Daca ciocolata s-a racit prea tare, puteti sa o asezati pe capsuni cu lingura.


Capsunile imbaiate in ciocolata le asezati pe o bucata de hartie de copt si le aruncati in frigider, pentru ca ciocolata sa se raceasca mai repede.


Cu tigaretele de ciocolata a fost mai dificil. Am intins ciocolata intr-un strat de cam 2 mm pe o suprafata neteda si preferabil mai rece. Eu am ales o tava de cuptor. Recomand sa folositi o spatula pentru a intinde cat se poate de bine ciocolata. Ca sa se raceasca mai repede am bagat cateva minute tava in congelator. Dupa ce s-a racit, cu o spatula inclinata "radeti" de pe tava ciocolata intarita.

Dupa ce ati asezat blaturile si le-ati acoperit cu crema, puteti sa ornati tortul dupa gustul vostru.

Am reusit sa mai salvez o mica bucatatica pentru o poza cu sectiunea. Nu e foarte clara pentru ca nu m-a ajutat lumina, dar e suficient cat sa va faceti o idee


Tips and Tricks
  • Daca vreti sa ingrosati crema, mai adaugati zahar pudra
  • In cazul in care nu ati adaugat zahar pudra cat sa faceti diabet pe loc (adica 6 cani jumatate), puteti tine cateva minute crema la congelator pentru a o intari suficient cat sa poata fi intinsa pe tort). 
  • Cum terminati de ornat tortul sau chiar in timpul ornarii puteti sa il mai tineti cate putin la frigider, pentru a intari crema de branza
  • Taiati tortul dupa ce l-ati tinut cel putin cateva ore la frigider

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu