duminică, 15 mai 2011

Tort de morcovi (a.k.a The yummiest carrot cake)

Daca ati ridicat o spranceana cand ati citit titlul postului (unii probabil au si scos un "cah" in minte), va recomand sa va revizuiti atitudinea! Nu a fost pofticios care sa guste din tortul acesta si sa nu ii placa, asa ca va rog sa ii acordam prezumtia de deliciosenie:)

Tortul acesta este unul dintre primele torturi pe care le-am facut dupa ce am descoperit obsesia cu prajiturile. Varianta initiala a fost semi-reusita, exceptionala la gust dar cam de un 5 la aspect. Insa omul din greseli invata si la a doua incercare a iesit la ambele capitole cu nota mare



Personajul principal al postului a fost devorat dupa un gratar romanesc cu mici si tot tacamul. Cand am decis sa il fac, m-am temut sincer ca raman cu el, mai ales datorita reticentei mancaretilor la ideea de tort de morcovi, dar abia am mai reusit sa mai salvez o felie si pentru restul pofticiosilor. 

Cu ocazia acesta am inaugurat si noul meu mixer de bucatarie. Este Bosch si are bol incorporat. Adica arunci toate ingredientele acolo si il lasi sa faca treaba pentru tine. O minune, va zic sincer:)

Retata am gasit-o pe site-ul bbcgoodfood.com. In plus am dublat cantitatea de crema, e mult mai bun asa.

Sa trecem la reteta.

Pentru blat aveti nevoie de
300 gr faina
2 lingurite scortisoara macinata
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
200 gr zahar brun
4 oua
250 ml ulei
coaja de la o portocala
coaja de la o lamaie
200 gr de morcovi dati prin razatoare si storsi putin
150 gr nuci tocate
230 gr de ananas tocat (ananas din conserva)

Intai incalziti cuptorul la 150 de grade. Eu fac asta dupa ce am pregatit toate ingredientele si sunt gata sa incep sa le amestec.

1. Amestecati faina su scortisoara, praful de copt, scortisoara, bicarbonatul de sodiu (eu l-am stins cu putin suc de lamaie) si zaharul.
2. Separat bateti ouale cu uleiul si coaja de portocala si lamaie.
3. Adaugati morcovii in amestecul de oua.
4. Adaugati amestecul de morcovi peste cel de faina si incorporati bine.
5. La sfarsit adaugati nucile si ananasul. Nu cred ca trebuie sa va mai spun ca ananasul trebuie sa fie stors bine :)
6. Tot amestecul acesta il turnati intr-o tava rotunda (eu folosesc una de la ikea, cu fundul detasabil) tapetata cu hartie de copt.
7. Bagati tava in cuptor si de acum incepe chinul...1 ora si 20 de minte de asteptare.

Pentru crema (cantitatile sunt dublate fata de reteta originala)
250 gr de unt
100 gr zahar pudra
500 gr crema de branza

Aici e simplu, ca la toate cremele de branza.

1. Bateti bine untul cu zaharul pana devine pufos. Este foarte important ca untul sa fie batut cum trebuie pentru ca asta determina consistenta cremei de branza. Si pentru un tort este foarte important sa fie groasa crema, sa nu cada de pe blat :D
2. Adaugati crema de branza si bateti pana s-a incorporat bine. Daca nu a iesti foarte tare, puteti sa tineti crema la frigider pana devine mai ferma.

Dupa ce s-a copt blatul, il taiati pe jumatate si eventual nivelati partea de sus a tortului. La ce ma refer cand spun nivelare: daca a crescut prea tare si s-a umflat ca o briosa, taiati partea de deasupra astfel incat tortul sa fie drept. Evident, asta nu e obligatoriu, puteti sa il lasati si asa, umflatel. Eu am ales sa il nivelez pentru ca aveam nevoie de firimituri pentru ornat.

Pentru ca are bucati de fructe si nuci il el, e cam dificil de taiat in mai multe blaturi, dar cred ca doua e suficient. Puneti crema pe primul blat, cat de drept puteti. Puneti al doilea blat peste crema si apoi acoperiti tot tortul cu restul de crema. 

Firimiturile de tort obtinute din "capacul" tortului le asezati frumos pe marginea acestuia. E foarte simplu: luati in palma cateva si le presati pe crema.

Daca inca va intrebati daca tortul are gust de morcovi, ei bine, nu. Nu are deloc gust de morcovi. Acestia doar dau o aroma deosebita.

Spor la treaba si mancat, pofticiosilor!

joi, 5 mai 2011

Cupcakes cu cacao si cream cheese frosting (sau red velvet cupcakes)

A venit si vremea postarii acestei retete. Am facut aceste cupcakes de doua ori pana acum, pentru prima zi de Cookielicious Day si pentru Paste. Si voi mai face pentru ca sunt foarte mega extra bune:D

Ca sa va aduceti aminte despre ce vorbesc


De fapt ce am facut eu aici sunt red velvet cupcakes, doar ca nu au iesit rosii. Poate ar trebui sa le redenumesc Brown Velvet Cupcakes:) Vinovat pentru culoarea maro este colorantul. Eu incerc sa folosesc in retetele mele ingrediente de calitate, cat mai naturale si cat mai putini coloranti sintetici. Asadar ca o gospodina ce se respecta, am purces la producerea colorantului rosu din ingrediente naturale. Si ce poate fi mai natural decat sfecla rosie? Se pare ca nu am folosit totusi suficient colorant pentru a transforma prajiturile in veritabile red velvet cupcakes. Dar mai incercam. Reteta pentru colorant natural rosu o voi posta in alta zi.

Pentru red velvet cupcakes aveti nevoie de:

Pentru blat
2 1/2 cani de faina
1 linguri cacao
56 ml colorant alimentar rosu sau 113 ml suc de sfecla rosie
1/2 cana unt
1 1/2 cana de zahar
2 oua
1 cana lapte batut
1 lingurita extract vanilie (eu folosesc Finesse Vanilie Bourbon de la Dr. Oetker si sunt f multumita)
1 lingurita sare
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita otet

Pentru Crema
Aici am adaptat putin reteta initiala folosind doar jumatate din crema de branza traditionala si completand cu mascarpone. Asadar, aveti nevoie de:
226 gr unt
170 gr crema de branza
170 gr mascarpone
3 3/4 cani de zahar pudra (aici revin cu recomandarea de la tortul de ciocolata alba, nu va luati dupa reteta, mai bine gustati si adaugati pana ajunge pe gustul vostru)
1 lingurita esenta vanilie

Si sa trecem la treaba serioasa.

Intr-un bol amestecati faina cu praful de copt si cu sarea. Intr-un  alt bol mai mic amestecati cacaoa cu colorantul pana obtineti o pasta fara cocoloase.


In alt bol (ce de-a boluri!!!) bateti untul cu zaharul pana devine fluffy:) Apoi adaugati cate un ou (adica pe rand, nu toate deodata) si amestecati pana s-au incorporat bine. Vine si vanilia in compozitia asta si peste ea pasta de cacao si colorant. Acum incoportam in aceasta compozitie faina si laptele batut. Adaugati cate o treime de faina, jumatate de lapte batut, amestecati bine bine, inca o treime de faina si jumatate de lapte batut, iar amestecati bine bine si la sfarsit ultima treime de faina si amestecati iar. Gata si cu faina. La final adaugam praful de copt pe care il stingem cu otet. Punem compozitia in formele de briose si le bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade.


In vreo 20 de minute sunt gata.

Pentru crema, bateti untul intr-un alt...asa e, ati ghicit....bol. Il bateti pana devine usor si cremos. Adaugati crema de branza si mascarpone-ul (in ordinea pe care o vreti) si amestecati pana la fluffiness (adica pana devine pufos). Apoi adaugati zaharul, putin cate putin. La sfarsit adaugati esenta de vanilie.

Crema o adaugati pe briose doar cand acestea s-au racit, pentru ca altfel se topeste.

Reteta am gasit-o pe www.bbcgoodfood.com, una dintre sursele mele preferate de retete.

Spor la treaba pofticiosilor! Merita sa incercati reteta asta!