De cele mai multe ori cand vreau sa fac un anumit fel de prajituri, caut inainte „reteta perfecta”. Si daca nu o gasesc intr-un loc, combin 2-3 retete pana iese ceva bun. Cu biscuitii acestia insa nu a fost complicat, pentru ca am gasit cea mai buna reteta in cartea lui David Lebovitz, Ready for Dessert. Daca nu ati auzit de el pana acum, repede va spun cateva lucruri ca sa va dati seama de ce am ales reteta lui. In momentul de fata este un food blogger renumit, cam peste tot in lume. Trecand peste viata care pare cel putin boema, plecat din America si stabilit in Paris (aduce putin cu Julia Child), a scris ”doar” 3 carti de retete de deserturi pana acum. Si nu le-a scris asa simplu, ci cu 12 ani de experienta prin tot felul de patiserii renumite. Mie imi place foarte mult sa ii citesc blogul, pentru ca pe langa retetele deosebite si incredibil de simple in mare parte, posteaza multe povesti despre calatoriile lui culinare. Pe scurt, scrie si gateste foarte bine si simplu, dar in sensul cel mai bun al cuvantului. Daca vreti sa il citeti, ii gasiti blogul la adresa asta http://www.davidlebovitz.com/.
Dupa primul test pt aceasta reteta, primit cu mare bucurie de colegii mei de birou (timp de vreo 3 zile la rand au avut biscuiti la cafeaua de dimineata), am hotarat sa ii pun si in cadourile de Craciun. Ca sa va aduceti aminte despre ce vorbesc, in cazul in care nu ati vazut pozele pe Facebook:
Recunosc ca lenesul din mine iar nu avea chef sa posteze pe blog (iertare cititorilor fideli, daca sunt vreunii pe acolo), dar am fost nevoita. O prietena draga mi-a cerut reteta si e cam greu sa cari o carte de vreo 300 de pagini in format A4 la xerox. Asa ca, am trecut la tastatura.
Inainte sa scriu la reteta, este important de retinut ca daca va planificati sa faceti acesti biscuiti, trebuie sa va luati un avans de cel putin 24 de ore. Asta pentru ca aluatul trebuie sa se odihneasca la frigider o zi.
Aveti nevoie de:
2 ½ cani (350 gr) de faina
¾ lingurita bicarbinat de sodiu
1/8 lingurita sare (sau cum se spune la mama acasa, un praf de sare)
225 gr unt, la temperatura camerei
1 cana (215 gr) zahar brun
¾ cana (150 gr) zahar alb
1 lingurita esenta de vanilie
2 oua, la temperatura camerei
2 cani (225 gr) de nuci de tot felul, coapte si tocate grosier. Eu folosesc migdale, nuci si alune de padure, cate 75 gr din fiecare.
400 gr de ciocolata neagra sau cu lapte, tocata grosier, cam bucati de 1 – 2 cm
Ca sa coaceti nucile, aveti mai multe metode. Cand eram eu incepatoare in ale gatitului, le punem pe aragaz intr-o oala si le prajeam (evident fara ulei) la foc mic. Din pacate aceasta procedura mi-a stricat oala si prajeam prea tare nucile. Asa ca am trecut la varianta pe care o recomand: incalziti cuptorul la 180 grade, puneti hartie de copt in orice tava pe care o aveti in casa, aruncati nucile in ea si bagati tava la cuptor. Eu le las cam 10-20 de min, pana par putin rumenite, amestecand frecvent in ele.
Revenind la biscuitii nostri, amestecati faina, cu bicarbonatul de sodiu si sarea intr-un castron. Eu de obicei sting bicarbonatul cu otet sau suc de lamaie.
Intr-un bol mai mare, bateti untul cu zaharul brun si alb si esenta de vanilie pana devine moale si cremos. Adaugati ouale, cate unul, si amestecati bine dupa fiecare ou aruncat in compozitie. Dupa oua vine randul fainii, pe care o incorporati bine in compozitia de unt si oua. La sfarsit adaugati ciocolata si nucile, amestecand cu o spatula.
Pe o suprafata pudrata cu faina din belsug si inarmati cu folie de plastic, impartiti compozitia in 4 parti. Fiecare bucata o modelati intr-un rulou (baston, bustean, cum vreti sa ii spuneti, ca mi-a fost greu sa gasesc cuvantul potrivit) de cam 25 cm lungime, inveliti-l in folie de plastic si il bagati la frigider. Tineti aluatul 24 de ore la frigider.
A doua zi, cand aluatul s-a intarit, incalziti cuptorul al 175 grade. Scoateti rulourile din frigider si taiat feliute cam de 2 cm grosime. Feliutele le puneti in tava de copt, cam la 8 cm distanta unele de altele si le bagati in cuptor. Acolo le tineti 10 min (durata din reteta originala), dar la cuptorul meu le tin cam 15 min. Prajiturile sunt gata cand sunt putin rumenite in mijloc. Ca sa fiti sigur, le intoarceti si le verificati si pe spate, sa fie doar rumenite, nu arse! Veti vedea ca feliutele groase se vor intinde datorita caldurii si capata forma de biscuiti. Deci nu le mai presati voi ca sa le intindeti, fac ele singure toata treaba :)
Cand scoateti tava din cuptor, lasati putin prajiturile in tava, cat sa se intareasca sa le puteti scoate.
Si asta e tot:)
Pofta buna!